
Exceptional Family Member Program (EFMP) 

Respite Care FAQs 

Question 1:  What is EFMP respite care? 
Answer:   EFMP respite care is a program that provides temporary rest periods for family members responsible for 
regular care of persons with disabilities who meet EFMP criteria. Care may be provided in the user’s home, a Family 
Child Care (FCC) home or a Child Youth and Teen Program. 
 
Question 2:   Can EFMP respite care funds be used to provide child care for siblings of an EFM or child of an adult EFM as 
in the examples below? 

• Siblings of an EFM child undergoing brain surgery (or chemotherapy, physical therapy, or any treatment for a 
serious medical condition). 

• EFM mother with chronic fatigue syndrome, depression, and so forth requests respite care for her two 
preschoolers to relieve stress and promote healing. 

Answer:  Yes. An installation can use EFMP respite care funds to provide child care for siblings of the EFM undergoing 
surgery or treatment for a serious medical condition.  Also, they can be used to give the EFM mother/father a break in a 
situation described. 
 
Question 3:  Can Marine Corps Child Development Center (CDC) programs be used for EFMP respite care? 
Answer:  Yes- depending on the type of care needed by the EFM.  Marine Corps CDC’s, School Age Programs, certified 
Family Child Care (FCC) providers (depending on insurance coverage), and Youth Centers may be used for hourly-drop-in 
care when EFM children/youth are enrolled in Child, Youth and Teen programs.  (Or if the sibling/child of an EFM child or 
spouse is enrolled.)  Respite care cannot be provided for full-time or part-time care. 
 
Question 4:  Can Child, Youth and Teen programs provide one-on-one respite care for EFM children? 
Answer:  No.  Specialized “one-on-one” care is not provided by CY&T staff. 
 
Question 5:  Can a neighbor provide EFMP respite care services in the child’s government owned or leased home 
without being FCC certified? 
Answer:  Yes. Care provided in the EFM child’s own home is not regulated by CY&T when the children in care are limited 
to the children of a single family and the children of the individual providing services and care is less than 10 hours a 
week.  EFMP respite care is not to exceed 6 hours per day

 

.  This type of care must comply with Base Order 1754.2B 
which states: Para 4 (c) Definitions (1) "Baby-sitting. When an individual enters an agreement to care for the children of 
others on an occasional basis, for less than 10 child-care hours per week, either in the sitter's or the child's home.  Baby-
sitting is not covered by this order." 

Question 6:  Can families not enrolled in EFMP use the EFMP respite care program? 
Answer:  No.  EFMP respite care is intended only for families enrolled in the Exceptional Family Member Program. 


